داده و نفت. یکی از زمین استخراج میشه یکی از ما. هر دوی اینها اساس انقلابهای اقتصادی هستند و ما در ابتدای مسیر کشف، استخراج و پالایش داده به عنوان نفت جدید هستیم.
تو این ویدیو بر اساس نظریۀ جارون لنیر با موضوع شان داده کمی بررسی کردم که آیندۀ داده و بازارهایی که میسازه با توجه به پروژهها و استارتآپهایی که از چند سال گذشته شروع کردن به کار و تحقیق چه شکلی میشه.
نظریۀ جایگاه داده / شان داده
مبنای اصلی تو این نظریه که از سمت دانشمند ارشد مایکروسافت عنوان شده اینه که مردم باید به ازای دادهای که میدن پول بگیرن.
حرف اینه که حالا که مردم دارن دادههاشونو مفتی میدن چرا در ازاش پول نگیرن که سیلیکونولی گندهتر نشه؟! خب به این هم یه پولی بدیم.
حرف خیلی قشنگیه، ولی به احتمال زیاد با توجه به چیزایی که مجریهای این طرح گفتن، هدف این ماجرا بالا بردن کیفیت دادههاست.
یعنی سیلسکونولی و کمپانیهای کلفت نیاز به دادههای با کیفیت بیشتر دارن و چون کسی حاضر نیست اون دادهها رو مفتی بده میخوان سازوکاری بسازن که مردم در ازاش پول بگیرن.
بازار داده و کارگران داده
فکر کن یه عده در ازای ارائۀ دادههاشون پول بگیرن. یه جریان عرضه و تقاضا درست میشه. یه بازار جدید. بازار داده.
از یه طرف مردم و شاید شرکتها هستن که دادههاشون رو برای عرضه ارائه میکنن و از طرف دیگه خریداران داده که هر شخص یا مجموعهای میتونه باشه.
این بازار تو سالهای آینده به قدری رشد میکنه که حد نداره. چرا؟ چون داده نفت جدیده. چون بازاریابی بدون داده و پالایش اون اثرگذاری نداره. چرا؟ چون داده به حکومتها قدرت نظارت و کنترل فوقالعاده میده.
البته این دادهایکه داریم ازش حرف میزنیم صرفاً محدود به گوشی موبایل و اینستاگرام نمیشه. قسمت بزرگش به دستگاههایی میخوره که توی ماشینا داره نصب میشه یا چیزایی که تو خونه استفاده میشه.
و البته مطمئناً این بازار جدید کارگران زیادی از سراسر دنیا پیدا میکنه که برای کمپانیهای بزرگ کار میکنن و اتحادیه میسازن و با ارز دیجیتال رایج بازار داده حقوق میگیرن.
مشکلات جریان
مسلماً این جریان هم مثل تمام اتفاقات مشابه احتمال اینکه با قصد نادرست در حال تحقیق و اجرا باشه هست.
یا اینکه احتمال زیادی وجود داره که بعد از اجرای اون حتی به شکل صحیح و انسان دوستانه آدمای بد وارد بازی بشن و داستان رو به سمت نادرست و ظالمانهای ببرن.
جذابیت اینجاست که اکثر مخالفان این طرح حرفشون اینه که به احتمال زیاد این ماجرا توسط سرمایهداری مورد سواستفاده قرار میگیره و به جای اینکه شرایط اقتصادی خوبی رو برای مردم جهان بسازه اوضاع رو خیلی بدتر میکنه.
مثلاً کی میخواد مسئول ارزشگذاری دادههای من باشه؟ اگه دادههای من ارزونتر از چیزی که واقعاً هست خریده بشه چی؟
اون آدم فقیری که توی هند زندگی میکنه دادههای با یه استاد دانشگاه استنفورد یکیه؟
تمام کسایی که به این قضیه ایراد گرفتن معتقدن این ماجرا باعث نظارت و کنترل بیشتر کمپانیهای بزرگ میشه.
منابع